Links

 

Van Anholt geholpen door Mister Heerenveen: ‘Ik sta open voor nieuwe dingen’ 

21 april  Renze Lolkema  Sport

Maarten de Jong en Pyretta van der Woude coachen profs. FOTO ALEX J. DE HAAN

 

Het zal een speciale avond worden voor Willem II’er Pele van Anholt, vanavond aan de Abe Lenstra-boulevard.

De Bolswarder keert voor de eerste keer terug als speler in het SC Heerenveen-stadion, waar hij in oktober 2011 debuteerde en waar hij tot het einde van het vorige voetbaljaar onder contract stond.

Tegenwoordig verdedigt de rechtsback de belangen van tegenstander Willem II. ,,Ik heb er zin in”, laat hij vanuit Tilburg weten. ,,Ik zal een hoop oude bekenden tegenkomen. Dat maakt het wel speciaal.”

Een van die oude bekenden is Maarten de Jong. Mister Heerenveen (de middenvelder speelde tot 1995 ruim elf jaar in het eerste en verzorgt onder deze koosnaam nog steeds voetbalclinics en trainingskampen) nam Van Anholt vorig seizoen onder zijn hoede nadat de verdediger onder interim-coach Foppe de Haan zijn basisplaats verloor.

De Jong (55) deed dat samen met Pyretta van der Woude-Wijnia (46, eigenaresse van Praktijk Pyretta) met wie hij in hartje Heerenveen een coachingstraject voor profvoetballers heeft opgezet. Van Anholt (zondag wordt hij 26 jaar) was een van de eersten die het tweetal behandelde. ,,Ik ben een persoon die altijd open staat voor nieuwe dingen”, zegt hij. ,,Dat ging buiten de club om. Ik kon m’n ei kwijt, kon vertellen wat me dwars zat. Dat deed me goed.’’

De Jong en Van der Woude weten dat de over het algemeen conservatieve voetbalwereld aan hen moet wennen. ,,Ik kom uit het voetbalwereldje, ik weet wat er speelt’’, aldus De Jong. ,,Ons coachingstraject moet je ook niet vergelijken met mental coaching. Het gaat erom dat een voetballer lekker in zijn vel komt te zitten, zijn hoofd leeg kan maken en weer leert op intuïtie en gevoel te voetballen. Door blessures, maar ook door andere tegenslagen kan het gaan knagen. Dan is het fijn dat je hierin begeleid wordt. In het geval van Pele: hij viel buiten de boot terwijl hij een van de dragende spelers was. Twee jaar eerder had Feyenoord zelfs interesse. Maar Heerenveen wilde hem niet laten gaan. Hij speelt nu bij Willem II op zijn favoriete positie. Door situaties die wij hem aanreikten, is hij bewuster van zichzelf geworden, is hij weer op intuïtie gaan spelen.’’

Van der Woude, die fan is van SC Heerenveen en al jaren bij de club over de vloer komt, liet Van Anholt zelfs een paard kalmeren.

Van der Woude: ,,Paardencoach- ing, het is een nieuwe methodiek, gericht op intuïtie en zelfvertrouwen.’’

Van Anholt: ,,Ik vond dat wel een beetje raar, was ook een beetje bang voor zo’n groot dier. Een paard blijkt heel gevoelig voor stemming. Die eerste kennismaking liep dus in eerste instantie helemaal niet, maar pas toen ik helemaal rustig en mezelf was, werd dat paard dat ook. Dat gaf mij weer zelfvertrouwen.”

Als het aan Maarten de Jong ligt, wordt dit zijn nieuwe werk. De samenwerking met SC Heerenveen is sinds begin maart stopgezet.

,,Dit ligt voor mij gevoelig, maar ik heb Heerenveen beloofd daar niets over te zeggen. Toch denk ik, op basis van wat ik allemaal heb meegemaakt, dat wij voetballers menswaardig kunnen begeleiden. Er is namelijk een andere kant van de medaille. Samen met Pyretta, die het voetbal vanuit een totaal andere optiek benadert, zouden wij veel voor voetballers kunnen betekenen.”

Van Anholt: ,,Voor spelers uit het buitenland is dit iets geweldigs, denk ik. Pyretta zit niet vast aan een club, het gaat haar puur om de mens, de voetballer. Het gaat haar erom dat een voetballer leert om in een dusdanige stemming te komen, dat hij top kan presteren, dit is ook weer beter voor een club.”

Pyretta van der Woude: ,,Zelfs Andy van der Meijde (oud-prof van onder meer Ajax, Inter en Everton, red.), met wie we in contact zijn gekomen zei ons: ‘als ik tijdens mijn loopbaan deze begeleiding had gehad, zou mijn voetbalcarrière heel anders zijn verlopen. Dan zou ik niet zijn ontspoord.’ In Engeland had hij zelfs zelfmoordneigingen. Hij is erg enthousiast over onze manier van coaching aan profvoetballers en ziet de noodzaak van opvang en begeleiding van spelers in.”

Van Anholt: ,,Nogmaals, je moet er voor open staan. Mij heeft het in elk geval geholpen.”