Media

Mister Heerenveen nieuwe Partner van Voetbal Friesland!

http://www.voetbalfriesland.nl/nieuws/30/Mister-Heerenveen-nieuwe-Partner-van-Voetbal-Friesland-/

 

Samen scoren doen we het komend jaar met #MisterHeerenveen. Maarten de Jong ex profvoetballer van sc Heerenveen en fc Groningen geeft momenteel o.a. voetbalclinics in samenwerking met sc Heerenveen.
foto: links; Hein Holwerda (Hertz Heerenveen), rechts; Maarten de Jong

 

In gesprek met trainer

Mister Heerenveen strijd met therapeut tegen pestgedrag voor een betere (voetbal) wereld.

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Don Guezen van Voetbalschool Maradona.
Nu zijn we in gesprek met Mister Heerenveen Maarten de Jong. We kennen hem nog als speler die jaren voor sc Heerenveen heeft mogen voetballen, maar willen nu meer weten wat hij vandaag de dag voor werkzaamheden heeft.
Meer lezen, http://www.voetbaltotaal.info/article-1209/

Voetbalprof en therapeut strijden tegen pesten

24 september 2016   Maarten Pennewaard  Friesland

 

Maarten de Jong, tegenwoordig hoofd clinics bij SC Heerenveen, en kindertherapeut Pyretta van der Woude gaan samen pestgedrag te lijf. FOTO ALEX DE HAAN

Het was weer de Week tegen het Pesten afgelopen week. Met op maandag positief nieuws van staatssecretaris Sander Dekker: pesten op basisscholen en in het voortgezet onderwijs neemt af.

In het basisonderwijs wordt nu 10 procent van de kinderen minstens een keer per maand gepest, tegen twee jaar geleden 14 procent. En op de middelbare school gaat het om een afname van 11 naar 8 procent.

Trainingen

,,Aandacht voor pesten op school is goed’’, aldus kinder- en jeugdtherapeut Van der Woude. Samen met ‘Mister Heerenveen’ Maarten de Jong, tegenwoordig hoofd voetbalclinics bij SC Heerenveen, geeft zij klassikaal trainingen op scholen waar kinderen worden gepest.

In haar praktijk hoorde Van der Woude zo vaak van kinderen dat de aanpak van pesten op scholen niet werkte, dat ze besloot er wat aan te doen.

Neem de briefjes die in veel klaslokalen hangen: ‘Wij pesten niet’. Het lijkt eerder een bezwering dan een aanpak, want ook al wordt er nu volgens het ministerie minder gepest, het gaat altijd nog om tienduizenden kinderen en gemiddeld telt elke klas een paar slachtoffers.

Impact

Want de impact van pesten kan bijzonder groot zijn. Maarten de Jong ziet de emoties loskomen bij de trainingen, waarbij hij spelelementen gebruikt om kinderen zelfvertrouwen te geven – maar ook om groepsprocessen duidelijk te maken.

,,Uiteindelijk draait het om zelfvertrouwen bij kinderen. Bij onze trainingen zie je al heel gauw wie het kwetsbare kind is. Het is net als vroeger, als er twee teams gevormd moeten worden: er blijft altijd een kind over.’’

In combinatie met de therapeutische aanpak van Van der Woude worden de groepsprocessen zichtbaar in de klas. ,,En daar gaan we dan over spreken. Nou, dan komen er heel wat emoties los.

Ook bij degene die pest, overigens. Want die zit ook in een rol en is vaak heel blij als hij daar uit kan stappen.’’

Geluk
De Jong: ,,We beginnen met de vraag hoe gelukkig kinderen zich voelen.’’
En aan het eind van de training wordt de vraag opnieuw gesteld ,,en dan zien we elke keer weer dat kinderen zich gelukkiger voelen’’, aldus Van der Woude. ,,En dan ontstaat er wel wat, hoor. Prachtig om te zien.’’

Voor veel scholen zijn de kosten van een anti-pestprogramma nog een drempel om mee te doen, merken de twee Heerenveners.
Ze zijn nu in gesprek met de Rabobank Heerenveen-Zuidoost-Friesland, die vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid mogelijk een aantal trainingen gaat sponsoren. ,,Dat zou geweldig zijn’’, zeggen de ex-voetballer en de therapeut in koor, ,,want slachtoffers van pestgedrag dragen dat litteken vaak hun hele leven mee.’’

 

Voor Pele van Anholt wordt het vanavond een speciale wedstrijd. De verdediger uit Bolsward keert voor het eerst terug in het Abe Lenstra Stadion, maar ditmaal als tegenstander van SC Heerenveen

“Ik heb er zin in”, zegt Van Anholt tegenover de Leeuwarder Courant. “Ik zal een hoop oude bekenden tegenkomen. Dat maakt het wel speciaal.” De verdediger zal onder meer Maarten de Jong treffen, aan wie hij warme herinneringen heeft. ‘Mister Heerenveen’ nam Van Anholt onder zijn hoede nadat hij zijn basisplaats verloor onder trainer Foppe de Haan.

De Jong heeft samen met Pyretta van der Woude-Wijnia een coachingstraject voor profvoetballers opgezet. “Ik ben een persoon die altijd openstaat voor nieuwe dingen”, reageert Van Anholt. “Dat ging buiten de club om. Ik kon m’n ei kwijt, kon vertellen wat me dwars zat. Dat deed me goed.”

De Jong was geen mental coach, maar probeerde dat Van Anholt weer in zichzelf geloofde. “Hij viel buiten de boot terwijl hij een van de dragende spelers was”, weet De Jong. “Twee jaar eerder had Feyenoord zelfs interesse. Maar Heerenveen wilde hem niet laten gaan. Hij speelt nu bij Willem II op zijn favoriete positie. Door situaties die wij hem aanreikten, is hij bewuster van zichzelf geworden, is hij weer op intuïtie gaan spelen.”

http://www.feanonline.nl/m/14915/